Blog
5 ianuarie 2025 / Categorie: Uncategorized
Puterea vitaminelor
Vitaminele au un rol esențial în procesele de la nivel celular Odată cu înaintarea în vîrstă, producția acestora scade. Unele dintre aceste vitamine, cum este de exemplu vitamina C, face parte dintre vitaminele pe care organismul uman nu le produce. Terapia cu vitamine intravenoase aduce, în funcție de necesități, o stare de bine și o…
20 octombrie 2024 / Categorie: Uncategorized
Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser (MRKH) sau Agenezia de uter
Sindromul Rokitansky este cea mai gravă anomalie anatomică a organelor genitale interne feminine și se caracterizează prin absența uterului și a treimii superioare a vaginului. Acestă malformație apare datorită lipsei de dezvoltare și fuziune a ductelor Mulleriene din care se dezvoltă uterul și parte superioară a vaginului – segmente care au aceeași origine embrionară. Vaginul…
11 august 2024 / Categorie: Uncategorized
Infertilitatea de cauză imunologică HLA-C & KIR
HLA-este o moleculă a complexului major de histocompatibilitate (MHC) de clasă I,Este deosebit de importantă în contextul reproducerii și al interacțiunilor imunologice materno-fetale.Succesul unei sarcini depinde de toleranța sistemului imun matern la embrion. HLA-C are origine dublă – maternă și paternă, se găsește pe suprafața trofoblastului și interacționează cu KIR (Killer Immunoglobulin-like Receptor) de pe…
10 februarie 2022 / Categorie: Medicina
FIV cu ovocite donate
O dată cu indicația de procedură cu ovocite donate, vin și întrebările. Este posibil în România? Ce să aleg? Ovocite fresh sau congelate? Cum găsesc donatoarea? Unde pot face procedura? Păi, haideți să vedem ce variante avem! În România, conform legii 95/2006 cu modificările ulterioare, procedura cu ovocite donate este permisă cu donatoare cunoscută. Asta…
21 ianuarie 2022 / Categorie: Medicina
Jurnal de embriologie: Sindromul Down by Dr. Marilena Băluță Consultant Oana Iftime – biolog
Cum apare Sindromul Down? Sindromul Down apare atunci când există o copie în plus a cromozomului 21. Cum se întâmplă asta? În timpul vieții intrauterine, la feții de sex feminin, începe diviziunea celulelor din care se vor forma ovocitele (celulele cu care femeia participă la fecundaţie). Ovocitele primare rezultate rămân blocate în procesul numit Meioza…