Ce trebuie să știi despre procedura de Fertilizarea in vitro/FIV
Este bine de stiut că, în cazul unui cuplu perfect fertil, cu activitate sexuala regulata, neprotejata, sansele de fecundare, implantare si dezvoltare a unui embrion sunt de cca. 20 % pentru fiecare ciclu. Aceasta înseamna că, în medie, e nevoie de 3-6 luni de activitate sexuala neprotejata (cu limite între o luna si câtiva ani) pentru a se obține o sarcină. Până la un sfert din sarcini se pierd spontan până la 3 luni.
Un cuplu se consideră infertil dacă după un an de încercări nereușite, însemnând act sexual neprotejat, nu se obține o sarcină. In acel moment este necesar un consult la un medic ginecolog specializat in tehnici de reproducere umană asistată, care să îndrume cuplul în găsirea unei cauze a infertilității și să conducă spre găsirea tratamentului sau unei căi optime de asistare a acestui proces.
Fertilizarea in vitro o tehnică de reproducere asistată în care fecundarea are loc în afara organismului uman. După stimularea hormonală a ovarelor pentru obținerea unui numar de ovocite (celule sexuale feminine), acestea se recoltează din ovare prin punctie vaginală si se pun în contact, în laborator, cu sperma partenerului. Se formează embrioni care, atunci când ajung la varsta de cel putin 48-72 de ore se introduc în uter, pentru a se implanta. Embrionii pot fi ținuți în incubator maxim 6 zile. După această perioadă, este nevoie de uterul matern pentru dezvoltare.
Progresul tehnicii FIV a facut ca, până acum, să se poata atinge acest procent de reusita si în cazul cuplurilor cu probleme grave de fertilitate. În anumite situații si etiologii, sansele de reusita pot urca pana la 40-50% mai ales la femeile < 35 de ani cu o rezervă ovariană bună si fără patologie severă asociată. Dacă se asociază o patologie severă, acest procent scade indiferent de vârsta femeii.
Baremul minim de investigații care trebuie avut în vedere inițial constau în:
Baremul minim de investigații necesar la dosarul medical cuprinde:
– analizele hormonale recoltate în ziua a 2,3 sau a4-a a ciclului, adică – FSH, LH, estradiol, AMH, TSH, Prolactina, ATPO
– culturi din col: Chlamydia, Mycoplasma, Ureeaplasma – nu mai vechi de 6 luni
examen secreție vaginală
– ecografie mamara la femeile peste 40 de ani si/sau cu mai multe de 3 stimulări ovariene
– serologie – AgHbs, HCV, HIV, TPHA – ambii parteneri, nu mai vechi de 6 luni
– Hemoleucogramă – partenera
– Coagulogramă completă – partenera
– Partenerul – Spermogramă/spermocultură. Spermocultura nu mai veche de 6 luni.
În funcție de rezultatul acestor analize sau de istoricul medical, acest barem poate fi extins cu alte tipuri de analize.
Reproducerea medicală asistată presupune investigații, întocmirea unui dosar, discutarea si programarea tratamentului, precum și o serie de etape în desfășuratea acestuia.
Documente necesare pentru dosarul medical necesar procedurilor asistate constă în:
– Copii dupa toate analizele medicale din barem sau alte analize care pot fi relevante pentru procedura
– Copii după CI – ambii parteneri
– * Consimțământul informat al procedurii – cu acordul pentru încererea procedurii, semnat.
– Avizul psihologic pentru ambii parteneri
– Contractul financiar
– Alte documente care sunt necesare – contract pentru congelare embrioni, etc
*Consimțământul informat reprezintă acordul pentru procedura medicală. El se semnează în momentul în care ați primit toate informațiile necesare pentru procedură si considerați că vi le asumați. Înainte de semnarea consimțământului asigurați-vă că ați pus toate întrebările legate de procedură pentru care ați semnat.
Dr. Marilena Băluță
Fondator, coordonator medical și embriolog senior