Crioprezervarea este o soluție în cazul infertilității sau la pacienții oncologici
Autor: Dr. Alina Bușan, Medic Specialist Obstetrică Ginecologie
Astăzi vorbim despre Crioprezervare. Primele nașteri dupa congelarea-decongelarea embrionilor au fost raportate prin anii 1984-1985, în Australia, Olanda și UK. Protocoalele originale au fost de atunci modificate și simplificate, ducând la o rată de supraviețuire după decongelare de peste 80%.
După embriotransferul cu embrioni proaspeți în ciclurile cu stimulare din FIV, embrionii extranumerari de calitate bună se conservă mărind în felul acesta beneficiile pacienților și ratele cumulative de sarcină pentru un cuplu.
Se evită embriotransferul cu embrioni proaspeți în ciclurile cu risc de hiperstimulare ovariană sau în care există factori care ar putea prejudicia embriotransferul cu embrioni proaspeți ca: sângerări, endometrul nepotrivit, polipi, embriotransfer dificil.
Pacienții sunt pe deplin informați și consiliați. Ambii parteneri trebuie să semneze niște formulare clare indicând cât timp embrionii pot fi stocați și în aceste formulare trebuie să se stipuleze clar cui îi aparțin embrionii în caz de divorț/deces.
Embrionii pot fi congelați atât în stadiul de pronuclei sau în stadiul de diviziune la două zile, trei zile, sau 5-6 zile în stadiul de blastociști. Embrionii sunt transferați apoi în ciclul natural sau artificial.
Înainte de 1997 opțiunile unei femei care urma un tratament de chimioterapie erau: tratament FIV cu congelarea embrionilor înainte de începerea chimioterapiei sau donare de ovocite după.
Toate problemele legale și etice pot fi surmontate prin conservarea ovocitelor.
Ovocitele se pot congela și la femeile care au în familie cazuri de menopauză precoce sau când partenerul nu poate recolta spermă în momentul puncției ovariene.
Ovocitele umane sunt extrem de vulnerabile la procesul de congelare/decongelare datorită mărimii și complexității lor. Nu este suficient să supraviețuiască decongelării, ci trebuie să –și păstreze capacitatea de a fi fertilizați și de a da embrioni.
Au fost realizate diferite modificări pentru a îmbunătăți eficacitatea congelarii ovocitelor.
Crioprezervarea tesutului ovarian
- – mici bucăti de țesut conținând un număr mare de foliculi primordiali pot fi stocate atât pentru copii cât și pentru adulți;
- – biopsia ovariană efectuată laparoscopic înainte de chimioterapie se poate efectua pe toată perioada ciclului menstrual.
- – țesutul poate fi returnat ulterior prin grafting.
- – stocarea țesutului cortical prezervă teoretic interacțiunile celulă-celulă și semnalele intraovariene și graftingul pot restaura potențial atât funcția steroidogenica cât și cea gametogenică.
Crioprezervarea la pacienții cu cancer
Toate tratamentele anticancer sunt toxice pentru spermatogeneză și majoritatea pacienților vor fi azoospermici după 7 -8 săptămâni de tratament.
În unele cazuri, spermatogeneza este reluată după câțiva ani, la alții nici după un deceniu. Probele se congelează indiferent de calitatea lor. Pacientii trebuie testați pentru hepatita B,C și HIV.
În viitor, poate deveni o alternativă autotransplantarea țesutului testicular crioprezervat, pentru bărbații care vor să procreeze.
Crioprezervarea este o metodă prin care se pot rezolva toate aceste probleme și probabil că viitorul ne va oferi și multe alte posibilități pentru conservarea funcției reproductive a omenirii.
Dr. Marilena Băluță
Fondator, coordonator medical și embriolog senior