Cum poate deveni părinte un pacient oncologic care a făcut chimioterapie sau alte tratamente invalidante

Marilena Baluta

Nu m-am gândit niciodată ce fac pacienții tineri care au avut ghinionul de a avea nevoie de chimioterapie sau de alte tratatamente oncologice dacă nu au avut copii până la momenul dignosticării. Nu-i așa că nu vă trece  prin cap întrebarea asta? Și totuși, mai pot avea copii, oare își mai pot întemeia o familie? Sau pentru ei orice speranță trebuie păstrată numai pentru învingerea cancerului?
Vă spun sincer, până nu am cunoscut un medic care face pionierat în România în domeniul ăsta nu mi-a trecut prin cap că dorința de a avea copii poate fi una realizabilă pentru un pacient care deja a trecut prin provocarea vieții lui, un diagnostic crunt, din sfera oncologiei.  O cheamă Marilena Băluță, e medic primar ginecolog; primul medic român care a reușit să pună la cale  programul de prelevare a fertilității la acești pacienți.

Să vă dau câteva cifre înainte de a vă lăsa să vedeți filmul realizat cu spijinul d-nei doctor Băluță: numărul româncelor diagnosticate cu cancer de sân şi de col uterin s-a dublat în ultimul deceniu. Este vorba despre persoanele cu vârsta între 30 şi 39 de ani. Aşa se face că una din 1.000 de femei din România dezvoltă cancer de sân sau de col uterin până la 40 de ani, deci la o vârstă foarte tânără. O analiză a statisticilor europene din domeniu arată faptul că incidenţa cancerului de sân a crescut pe grupe de vârstă, cu 4% la categoria de vârstă 15-39 de ani.

 
Lumea stie foarte putin despre oncofertilitate. Nici medicii nu sunt foarte informati.
Efectele adverse ale tratamentelor oncologice, de cele mai multe ori, nu mai pot fi vindecate. Infertilitatea este un efect secundar temporar sau permanent. O bună cunoaștere a acestor efecte, ca și o bună informare, poate crește calitatea vieții după aceste tratamente. Obiectul proiectului Newborn îl reprezintă soluţia de prezervare a potenţialului fertil al fiecărui pacient, femeie sau bărbat diagnosticat cu cancer, prin prelevare şi crioconservarea spermei şi ovocitelor, pentru o perioadă de 5 ani. Proiectul se va derula pe o perioadă de 24 de luni, în perioada 1 noiembrie 2018 – 31 octombrie 2020, în Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie Prof. Panait Sîrbu. 
 
La final scriu o precizare pentru medicii care poate citesc aceasta postare si sunt interesați, pe 16 Noiembrie are loc la București prima conferință de oncofertilitate din România în cadrul proiectului Newborn.

Doctor Marilena Baluta
Dr. Marilena Băluță

Fondator, coordonator medical și embriolog senior