Doctor Marilena Băluță: Fertilizarea in Vitro, pas cu pas – Partea a II-a
Marilena Băluță, medic specialist obstetrică-ginecologie şi embriolog (Clinica MEDICUM), care ne-a vorbit rândul trecut despre Fertilizarea in Vitro, ne-a povestit de data aceasta ce se întâmplă după transferal embrionilor în uter.
– Teoretic, ce ar trebui să se întâmple în uter?
– Următorul pas: implantarea, adică depozitarea embrionilor în uter. * Embrionul îşi începe implatarea din ziua a cincea, de la stadiul de blastocist. Acesta este ultimul stadiu care poate fi cultivat în laborator.
– De ce se transferă maxim trei ovocite? Care sunt riscurile, în afară de sarcina cu tripleţi…
– Din păcate, în România nu este încă reglementat un număr de embrioni care poate fi transferat.
Numărul de embrioni care se transferă este o dicizie comună luată de către clinician – cuplu – embriolog, iar dintre factorii care depind de decizie enumarăm: vârsta doamnei, calitatea embrionilor, rezultatele procedurilor anterioare, numărul de embrioni.
– E dureroasă procedura de mutare a embrionilor? Se poate face cu anestezie totală?
– Procedura de embriotransfer este o procedura simplă, nedureroasă, iar transferul se face cu ajutorul unui cateter foarte subţire.
– Ce tratament se recomandă pacientei în continuare, pentru favorizarea prinderii sarcinii?
– Nu există un tratament magic post embriotransfer care să asigure reuşita procedurii. Factorii de care depinde succesul sunt: calitatea embrionilor şi calitatea endometrului.
– Deci nu există un secret anume pentru un Fiv reuşit…
– Nu există o reţetă de succes care să asigure o sarcină de la prima procedura. Rezultatele depind de vârsta pacientei, rezerva ovariană, doza de stimulare, patologia asociată.
– În cazul în care totul decurge foarte bine până în momentul implantări şi după acesta, iar sarcina tot nu se obţine, care sunt principalele cauze suspectate? Sunt legate de uter, mucoasa acestuia, endometru, etc?
– Așa cum spuneam mai devreme, contează mult calitatea embrionilor şi calitatea endometrului.
– Sunt mai simple cazurile în care vorbim de infertilitate masculină sau feminină?
– Depinde de cât de gravă este problema. În general, dacă este o patologie uşoară, sarcina se poate obţine chiar de la prima procedură. În patologiile complicate, nici fertilizarea in vitro nu poate asigura succesul, înfierea unui copil rămânând ultima opţiune.
– În caz de infertilitate primară feminină, de cauza necunoscută, spre exemplu, care sunt şansele de reuşită?
– Conform statisticilor, șansele de reușită sunt procente cuprinse între 35-40%. Cu cât femeia este mai tânără şi are o rezervă ovariană mai bună, cu atât şansele de a se obține sarcina din prima sunt mai mari.
– Ce noutăţi au apărut în acest domeniu în ultimii ani?
– Un subiect interesant ar fi prezervarea fertilităţii la pacienţii oncologi… La noi este o noutate acest subiect, desi în lume aceste lucruri se fac de prin anii 2000.
Cititi si: Partea I a interviului.
Dr. Marilena Băluță
Fondator, coordonator medical și embriolog senior