Donarea de ovocite, o nouă șansă pentru cuplurile infertile
Conform statisticilor europene, infertilitatea afecteaza 1 din 5 cupluri. Ea este o realitate ce se regăsește și în România, deși nu există o statistică oficială ȋn privinţa numărului cuplurilor care se confruntă cu acest flagel al secolului vitezei.
Factorul timp trece în defavoarea cuplurilor care își doresc copii. Deși afectează atât femeile, cât și bărbaţii, femeile sunt mai afectate de trecerea timpului, întrucât ele au o rezervă ovariană constantă și limitată și o durată limitată de a procrea.
Pentru femeile care au depășit perioada fertilă sau au rezerva ovariană scazută, medicina a găsit o soluţie viabilă: donarea de ovocite de la o femeie donatoare și implantarea lor printr-o procedură de fertilizare in vitro unei mame purtătoare.
Dr. Marilena Băluţă, medic primar obstetrică ginecologie si medic specializat ȋn reproducere umană asistată explică pentru Medical TV: “Trăim vremuri în viteză, iar timpul pare ca nu mai este suficient pentru tot ce ne propunem să realizăm. Fără a insista asupra motivelor pentru care femeile amână momentul concepţiei, uzităm evoluţia domeniului reproducerii umane asistate pentru a putea ajuta cuplurile infertile în realizarea visului de a deveni părinţi. Procedurile de fertilizare in vitro folosind ovocite donate încep să fie o practică în ţările europene, cu rezultate foarte bune. Cu o rată de reușită favorabilă în cazul cuplurilor eligibile procedurii, procedurile de FIV cu ovocite donate reușesc în medie în 2 din 3 cazuri, respectiv pentru o femeie de peste 40 de ani șansele de reuşită sunt în proporţie de 60-70%, acolo unde un FIV cu ovocite proprii rata de reuşită este de numai 10%.”
Donarea de ovocite reprezintă o șansă pentru femeile cu rezerva ovariană scazută sau absentă, indiferent de vârsta sau de patologia care a dus la scăderea rezervei ovariene. De asemenea, poate fi o soluţie pentru cuplurile cu eșecuri repetate de implantare, la care ȋn urma analizelor (PGD) se constată defecte genetice ale embrionilor.
Procesul donării de ovocite presupune următoarele etape:
- Alegerea unui medic specializat în tehnici de reproducere umană asistată care să conducă și să îndrume cuplul pe tot parcursul acestei proceduri.
- Realizarea dosarului medical, respectiv a investigațiilor pentru donatoarea ovocitelor și pentru primitoare.
- Pregătirea donatoarei pentru procedura de stimulare și puncție ovariană.
- Pregătirea primitoarei pentru viitoarea sarcină, respectiv pregătirea uterului pentru primirea ovocitelor.
- Procedura de FIV, fertilizarea ovocitului cu sperma partenerului sau a donatorului realizată în laborator.
- Transferul embrionului/embrionilor catre primitoare
Este donarea de ovocite o soluție viabilă pentru cuplurile din România?
“În România, donarea de ovocite intră sub legislația transplantului (legea 95/2006), fiind posibilă cu donatoare cunoscută, lucru care nu este ȋntotdeauna facil. Pentru a facilita procedura realizăm aceste proceduri în cooperare cu clinici din Europa, însoţind cuplurile eligibile în ţări europene a căror legislaţie permite realizarea procedurii de fertilizare in vitro cu ovocite donate.
Costurile aproximative ale unei astfel de proceduri sunt de aproximativ 5000 de euro, costuri care includ procedura, testarea donatoarei, tratamentul donatoarei.” a mai specificat pentru Medical Tv Dr. Marilena Băluţă, medic primar obstetrică ginecologie, medic specializat în tehnici de reproducere umană asistată, embriolog senior.
Articol preluat: Donarea de ovocite, o nouă șansă pentru cuplurile infertile
Dr. Marilena Băluță
Fondator, coordonator medical și embriolog senior