Dr Andreea Preda-Gorcea

Andreea Preda-GORCEA, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie, Specialist Medicină Maternofetală

“Relația medic pacient se bazează pe încredere reciprocă. Un medic bun este cel care, pe lângă pregatirea profesională, reușește să câstige încrederea pacientului său. “Și așa fac eu, din primele momente sunt acolo, prezentă, empatică, alături de cea care urmează să devină mamă. “Screeningul și ecografia de prim trimestru sunt esențiale pentru evoluția ulterioară a sarcinii, practic, acum putem știi de la 12 săptămâni că fătul este normal, atât din punct de vedere structural, cât și din punct de vedere al cromozomilor. Sindromul Down trebuie să fie o descoperire de primul trimestru. Morfologia de trimestrul 2 trebuie să vină în completarea celei de trimestrul unu, anumite defecte fetale având o expresie ecografică tardivă. Practic cele două morfologii nu se exclud, ci se completează, iar eu sunt cea care poate ajuta mama să înțeleagă ce i se întâmplă și să mă asigur că sarcina nu are niciun risc ”.

Povestea mea este simplă: încă de când eram mică, mi-am dorit să fiu medic. Îmi aliniam păpusile în dormitor și le consultam cu un stetoscop și scriam rețete. Apoi, când am crescut și a trebuit să dau la liceu, m-am orientat către un profil real- fizică- chimie, pentru că știam că vreau să mă fac medic și asta era calea. Probabil că dacă nu aș fi ales medicina, aș fi urmat Conservatorul, având o tradiție în familie în acest sens. Oricum nu am stat departe nici de zona muzicii, pentru că timp de 14 ani am cântat în corul de Copii Radio. Și asta m-a ajutat să mă transform în adultul ce am devenit: sensibilă, empatică, optimistă, ambițioasă și cu spirit de echipă, o serie de trăsături care mi-au fost de folos în cariera mea de medic. Așa a începutul totul: cu visul unei fetițe de a deveni medic și cu dorința de a fi cea mai bună în ceea ce făceam- la școală sau în muzică.

Apoi, în ultimul an de facultate, pentru că în cadrul stagiului de obstetrica-ginecologie am fost fascinată de miracolul nașterii, am ales să fac asta.  Consider că specialitatea pe care am ales- o este una dintre cele care oferă poate cea mai mare satisfacție unui om- aceea de a aduce pe lume copii și de a avea grijă de mamele lor. Un alt aspect este acela că obstetrica- ginecologia reprezintă și o specialitate chirurgicală, eu prin natura mea fiind o fire activă, intervențională. În 2015, am ales să fac supraspecializarea de Medicină fetală la Londra, pentru că mi -am dorit dintotdeauna să lucrez sub îndrumarea Profesorlui Kypros Nicolaides, un titan al medicinii fetale, “părintele” acestei supraspecializări.  Cei doi ani și jumătate la King ‘s College Hospital și Fetal Medicine Research Institute au însemnat desăvârșirea mea ca medic. Și, totuși, m-am întors în Romania, deoarece sper să pot oferi pacientelor din experiența acumulată acolo și pentru că în cadrul spitalului în care activam (Maternitatea Polizu) a fost deschis un centru de excelență în care aveam aproape tot ce aveam și la Londra.

Cel mai emoționant moment a fost, cu siguranță, când am asistat prima gravidă la naștere. Eram în anul 1 de rezidențiat. Și, ulterior, întâlnirea cu “ copilul” pe care l-am asistat și care era proaspăt student la Medicină! Nu se poate descrie în cuvinte satisfacția unui obstetrician când aduce pe lume un copil. Cred cu tărie că am cea mai frumoasă specialitate. Dacă ar fi să aleg din nou, aș alege la fel.

Despre Dr. Andreea Preda-Gorcea

Medic Primar Obstetrică-Ginecologie, Specialist Medicină Maternofetală

Dr. Andreea Preda Gorcea consideră că anii de studiu petrecuți în România și Marea Britanie sunt experiențe care au contribuit esențial la dezvoltarea sa profesională. Este fericită că poate folosi tot acest know-how în medicina materno-fetală, pentru pacientele din România.

Competențe

 • Medicină maternofetală
 • Ultrasonografie obstetricală și ginecologică
 • Histeroscopie
 • Proceduri invazive
 • Chirurgie ginecologică deschisă
 • Chirurgie ginecologică laparoscopică
 • Colposcopie
 • Planning familial
 • Contracepție

Membru al

 • Colegiul Medicilor UK
 • Colegiului Medicilor din România
 • Asociației Române de Chirurgie Minim Invazivă în Ginecologie
 • ESGE (European Society of Gynecological Endoscopy)
 • EFC (European Federation for Colposcopy and Pathology of the Lower Genital Tract)
 • ESHRE (The European Society of Human Reproduction and Embryology)
 • Societății Române de Obstetrică și Ginecologie
 • FIGO (International Federation of Gynecology and Obstetrics)