Dr. Marilena Băluţă: Infertilitatea se investighează în cuplu şi în acelaşi timp
Problemele de fertilitate sunt din ce în ce mai frecvente, iar chinurile prin care trec cuplurile pentru a îşi mări familia cu un copil sunt uneori blocate şi de costurile procedurilor. Marilena Băluță, medic specialist obstetrică-ginecologie şi embriolog ne oferă mai multe informaţii despre aceste probleme de cuplu, cât şi soluţiile pe care le au cei care doresc să devină părinţi.
Dr. Marilena Băluţă şi-a deschis de curând, la Bardu, clinica Fertility Save, în cadrul căreia acordă consultaţii de infertilitate şi de obstretică – ginecologie, iar alţi doi colegi, medici specialişti oferă consultaţii de chirurgie generală. Mai mult, domnia sa este fondator al asociaţiei “Şi eu am dreptul să fiu părinte”, care îşi propune să ajute, prin intervenţii suportate de către asociaţie, proceduri de fertilizare in vitro, pentru cupluri care nu au posibilitatea financiară să realizeze acest lucru.
Cum stăm cu infertilitatea la nivelul judeţului Argeş?
– Nu există o statistică cu incidenţa infertilităţii în România, şi cu atât mai puţin la nivelul judeţului. Ce pot să spun este faptul că, dintre consultaţiile pe care le-am avut pâna acum, 80% au fost pentru infertilitate. Se pare că Argeşul, ca şi celelalte regiuni din ţară se confruntă cu infertilitatea, infertilitate care nu alege în funcţie de vârstă, regiune sau statut socio-economic.
Infertilitatea afecteaza mai mult bărbaţii sau femeile?
– Infertilitatea afectează în mod egal şi bărbaţii şi femeile. Mulţi bărbaţi îşi trimit partenerele să se investigheze “pentru că eu nu am nimic, la tine este problema” şi constată că la o spermogramă pe care o fac, au si ei o problemă. Infertilitatea se investighează în cuplu şi în acelaşi timp. Infertilitatea nu doare, iar pacienţii, atât bărbaţi cât şi femei, vin să afle dacă au o problema în momentul când se hotărăsc să aibă un copil şi observă că acest lucru nu se întâmplă, deşi au folosit toate metodele pe care le cunoşteau. Infertilitatea apare la vârste din ce în ce mai tinere.
Care sunt soluţiile pe care le oferiţi în această situaţie?
– Soluţiile sunt în funcţie de cât de gravă este situaţia. Tratamentele se aleg pe baza cauzei care a dus la infertilitate sau subfertilitate şi pot fi de la simplu la complex. De exemplu, pentru patologiile uşoare se poate începe cu contactul sexual dirijat şi se poate ajunge până la fertilizare in vitro.
În ce constă FIV, pentru cine este recomandat şi care sunt costurile?
– Procedura de fertilizare in vitro face ce nu se poate realiza la nivelul trompei uterine, adică fertilizarea. Prin fertilizare in vitro embrionii sunt făcuţi în laborator şi se transferă în uter. Este cea mai complexă procedură pentru tratamentul infertilităţii, este recomandată când celelalte metode au eşuat sau când cuplurile au o problemă care recomandă per primam fertilizarea in vitro. Costurile sunt pe măsura complexităţii procedurii. O procedură de fertilizare in vitro poate costa între 3000 şi 5000 de euro, bani pe care nu toata lumea şi-i permite.
Ce inseamna asociaţia “Şi eu am dreptul să fiu părinte”?
– Asociaţia “Şi eu am dreptul să fiu părinte” este o asociaţie non-profit care şi-a propus, prin cauzele pe care le promovează, să strângă bani pentru a ajuta cuplurile infertile cu venituri mici să-şi îndeplinească visul. Cea mai costisitoare dintre aceste proceduri este, bineînţeles, fertilizarea in vitro. Asociaţia are sediul în Argeş, iar locaţia fiecărui eveniment este anunţată cu cel puţin o lună înainte. Ne dorim să putem ajuta şi sperăm să găsim persoane empatice cu cauzele noastre care vor dona pentru a-şi ajuta semenii. Toate cauzele se găsesc pe site-ul nostru şi dacă cineva doreşte să ajute o poate face. Site-ul nostru este: saveyourfertility.ro
Articol preluat: Dr. Marilena Băluţă: Infertilitatea se investighează în cuplu şi în acelaşi timp
Dr. Marilena Băluță
Fondator, coordonator medical și embriolog senior