Embolizare arterelor uterine

Ufe Illustration002

Fibromul uterin este o tumoră benignă a uterului care apare cel mai frecvent la femeia tinară, aflată la vîrstă reproductivă.

Din punct de vedere anatomo-patologic, tumora, se dezvolta din mulsculatura netedă a uterului si fibroblaste – leiomiom (fibrom)

 

Cauzele care duc la apariția fibromului:

 

– cauze genetice – Studiile arată o predispoziție familiară in apariția fibroamelor uterine. Se pare ca mutațiile ale complexului MED 12 aparute in celulele somatice si in gena FH contribuie la dezvoltarea fibroamelor uterine

– hormonii steroizi – in fibroamele uterine s-a constatat supraexpresia receptorului pentru Progesteron si receptorului alfa pentru estrogeni comparativ cu celula uterina normală.

– anomaliile vasculare – de la nivelul uterului joaca un rol important în apariția fibroamelor uetrine

– menarha timpuri – s-a observat o crestere a incidenței apariției fibroamelor uterine la femeile care au avut prima menstruție < 10 ani.

– administrarea contraceptivelor – nu s-a observat o crestere apariției fibroamelor uterine la femeile care au folosit contraceptive orale. Mai mult decî atît, nu este contraindicată administrarea lor la femeile care au fost diagnosticate cu fibrom.

– obezitatea – studiile arata o relație directă între Indicele de masa corporal si aparitia fibroamelor.

 

Indiferent care este cauza apariției fibroamelor, planul de tratament trebuie să țină cont de:

 

– tipul și severitatea simptomelor

– dimensiunile fibromului/fibroamelor

– localizarea lor

– vîrsta pacientei

– dorința de a face copii

 

 

Tratament:

 

Dacă de celelalte terapii ale fibromului uterin s-a tot discutat, din 1995 a fost intradusă ca terapie pentru fibromul uterin, embolizarea arterelor uterine.

 

Ca orice altă terapie, evaluarea clinică și imagistică este absolut necasară și trebuie făcută de medicul ginecolog.

 

Embolizarea arterelor uterine pentru tratamentul fibromului uterin este o metodă minim invazivă și ușor de acceptat de către pacientă.

 

Artera uterină este sursa principală de vascularizație a uterului și din această cauză cînd se decide tratamentul fibromului uterin prin embolizarea arterelor uterine, selecția pacientelor care au indicție, trebuie sa fie foarte atent făcută

 

Indicația pentru embolizarea arterelor uterine este dată de către MEDICUL GINECOLOG!

 

Candidatele ideale pentru tratamentul fibromului uterin prin embolizarea arterei uterine sunt:

 

– femeile care au sîngerare abundentă prin fibroame intramurale/ care au un status care nu permite o intervenție chirurgicală

– femeile aflate în perimenopauză

– femeile ca NU iși mai doresc o sarcină

 

Factori de prognostic după embolizarea arterelor uterine

 

– datele sunt limitate cu privire la eficiența embolizării arterelor uterine pe volumul tumoral, rezolvarea simptomatologiei, iar de cele mai multe ori este necesară reintervenția.

 

Trebuie ințeles faptul că singura terapie pentru volumul tumoral și controlul eficient a simptomatologiei dată de fibromul uterin este chirurgia!