Title Image

Blog

Histeroscopia

Histeroscopia este interventia chirurgicala prin care vizualizam interiorul cavitatii uterine si totodata putem efectua anumite interventii. Presupune patrunderea cu un endoscop in cavitatea uterina prin canalul cervical.

O data ajuns intracavitar se pot efectua proceduri precum scratching de endometru, prelevare biopsii, rezectie de fibroame, sinechii sau polipi, electrocoagularea ostiilor tubare.

Cel mai frecvent pentru histeroscopiile diagnostic se folosesc histeroscoape de 2.9mm care permit efectuarea interventiei in ambulatoriul de specialitate cu anestezie locala sau chiar fara.

Momentul optim de efectuare a histeroscopiei diagnostice este intre ziua 6 si 10 a ciclului menstrual, pasajul cervical este mai facil iar endometrul proliferative permite observarea mai buna a cavitatii endometriale. De asemenea riscul ca pacienta sa fie insarcinata este minim. Cand se doreste investigarea canalului cervical se prefer faza preovulatorie iar hiperplazia de endometru se evalueaza mai bine in faza secretorie. Desigur aceste indicatii isi pierd relevanta daca pacienta utilizeaza anticonceptionale orale sau este vorba de o interventie de urgenta.

In cursul histeroscopiei diagnostice se pot preleva si biopsii cu pensa.

In investigatiile pentru infertilitate, histeroscopia diagnostica are ca indicatii: fibroamele mucoase si subseroase, polipii endometriali, sinechiile, malformatiile uterine sau avorturile recurente. Exista studii care sustin efectuarea de histeroscopii la toate pacientele investigate pentru infertilitate primara sau secundara.

O alta utilizare a histeroscopiei dar in profilaxia infertilitatii cauzate de sinechiile uterine este practicarea acestei pentru hemoragiile postpartum sau postabortum in locul chiuretajului uterin.

In anumite cazuri de fibroame intrauterine, acestea pot fi rezecata intr-o interventie histeroscopica sau mai multe. Acestea sunt responsabile adesea de menometroragii, dar si de infertilitate.

Daca fibromul nu a putut fi rezecat integral de la prima histeroscopie se poate reintervenii dupa 2-3 saptamani.

Complicatiile histeroscopiei

Histeroscopia a revolutionat diagnosticarea si tratarea patologiilor uterine cu atat mai mult cu cat rata de complicatii este redusa , de sub 1 procent conform unora dintre autori. Cel mai frecvent ea este insotita de durere acolo unde nu se foloseste anestezie, dar administrarea de antiinflamatorii nesteroidiene reduce semnificativ gradul durerii.

O complicatie mai redutabila este traumatismul prin cale falsa, perforatie cervicala sau perforatie uterine. Uneori medical poate administra pacientei misoprostol intravaginal cu 12 ore inainte de histeroscopie pentru a facilitate pasajul transcervical, a reduce disconfortul si astfel a scurta timpul operator

Hemoragia este mai frecventa dupa rezectii de fibroame sau ablatii de endometru. Ar trebui sa fie usor de controlat prin cresterea presiunii intrauterine, administrarea de uterotonice sau prin electrocoagulare. Daca hemoragia nu poate fi oprita astfel se poate insera un cateter Foley intrauterin care va fi umflat gradat pana cand se opreste sangerarea. Acesta ramane pe loc 6 ore dar trebuie extras dupa maximum 24 de ore dupa golirea treptata a balonasului.

Posthisteroscopie pot apare sinechii, mai ales la pacientele tratate pentru fibroame uterine, polipi endometriali sau sinechii.

Utilizarea de bariere de gel cu acid hialuronic la pacientele cu infertilitate posthisteroscopie este asociata cu scaderea ratei de sinechii la 3 luni, iar daca acestea apar sunt minime sau cel mult moderate.

Histeroscopia este deci o procedura simplu cu numeroase beneficii atat in infertilitate cat si in cazul altor patologii ginecologice.

 

Dr. Alina Busan – medic specialist obstetrică-ginecologie