HPV și sarcina

Dr. Marilena Băluță

O categorie specială de paciente este cea a femeilor însărcinate cu infecție HPV sau a celor care își doresc să rămână însărcinate și asociază această infecție.

Fie că este vorba de leziuni preexistente sarcinii sau de leziuni ale colului uterin care sunt depistate în cursul sarcinii, monitorizarea și managementul acestor paciente reprezintă o provocare pentru medicul curant. Despre toate acestea, dar și despre mitul conform căruia infecția cu HPV cauzează infertilitate, am vorbit cu dr. Marilena Băluță (medic specialist obstetrică-ginecologie, embriolog).

Este contraindicată sarcina la pacientele cu infecție HPV?

Nu putem contraindica o sarcină pacientelor cu infecție HPV, pentru că infecția HPV nu este egal cancer de col uterin. Doar câteva dintre numeroasele tulpini HPV sunt implicate în apariția simptomatologiei. Conform CDC, infecția cu HPV este cea mai comună boală cu transmitere sexuală, dar contactul sexual nu este esențial pentru infecția HPV. Sunt trei modalități de determinare a infecției HPV: prezența condiloamelor, modificările celulare la examenul Babeș-Papanicolau, genotiparea HPV. În cele mai multe cazuri, persoanele purtătoare de HPV nu știu că au infecția, pentru că nu prezintă nicio simptomatologie, aceasta putând să apară după mulți ani de la infecție.

Poate sarcina să agraveze infecția cu HPV?

Imunosupresia și schimbările hormonale din sarcină pot influența evoluția unei infecții cu HPV. Cel mai frecvent pot să apară condiloame la nivelul colului uterin, vaginului, perineului sau anal.

Genotiparea HPV nu este un examen de rutină în timpul sarcinii, dar nici nu este contraindicată. În primul trimestru de sarcină, când gravida este luată în evidență, este recomandată efectuarea testului Babeș-Papanicolau și, bineînțeles, extinderea investigațiilor cu genotiparea HPV, colposcopie și chiar biopsie, atunci când există simptomatologie.

Poate infecția cu HPV să influențeze fertilitatea?

Ca să putem trage o concluzie în acest sens, avem nevoie de mai multe studii. Mai degrabă coinfecția cu alți agenți patogeni, cum este, de exemplu, Chlamydia, ar putea influența potențialul fertil. Dacă infecția produce modificări la nivelului colului uterin, ea poate influența fertilitatea prin scăderea ascensiunii spermatozoizilor, eșecuri de implantare sau chiar avort. Infecția cu HPV la bărbați poate modifica parametrii spermogramei cu impact asupra fertilității. Pentru a preveni toate aceste consecințe ale infecției cu HPV, indicăm vaccinarea atât la femei, cât și la bărbați.

Ce tratamente locale sunt indicate pacientelor cu leziuni ale colului uterin și infecție cu HPV?

Tratamentul infecției cu HPV depinde de momentul identificării infecției și de leziunile produse. În cele mai multe cazuri, infecția se rezolvă spontan. În infecțiile subclinice nu este necesar tratamentul antiviral pentru eradicarea virusului. Infecțiile date de tulpinile cu risc scăzut – condiloamele – pot beneficia de tratament individualizat, scopul principal fiind reducerea numărului și chiar eradicarea. Factorii care influențează rezultatul țin de numărul, dimensiunea și morfologia leziunilor. Dacă soluțiile aplicate local nu dau rezultate, leziunile pot fi excizate chirurgical sau prin ablație chimică, electrocoagulare sau crioterapie. Tratamentul leziunilor precanceroase sau CIS de la nivelul colului uterin este unul chirurgical. La femeile tinere fără copii este necesară o discuție cu privire la potențialul fertil după procedură și trebuie indicată o metodă de prezervare a fertilității.

Există riscul de transmitere a virusului de la mamă la făt?

Nașterea vaginală reprezintă modalitatea prin care fătul se poate infecta prin contactul direct cu celulele infectate de la nivelul colului și vaginului. Când travaliul este prelungit (>10 ore), riscul de apariție a papilomatozei respiratorii recurente a copilului crește. Când gravida prezintă leziuni vaginale și/sau perineale (condilomatoză), este recomandată operația cezariană.

Infecția cu HPV poate crește riscul de naștere prematură, avort sau alte complicații legate de sarcină?

Această infecție a fost asociată cu ruperea prematură a membranelor. Un posibil mecanism implicat în ruperea membranelor este secreția de citokine, cum sunt metaloproteazele, care degradează structura de colagen, făcând membranele amniotice friabile. În funcție de vârsta gestațională la care se rup membranele, riscul este de avort sau naștere prematură.

Articol preluat: HPV și sarcina

Doctor Marilena Baluta
Dr. Marilena Băluță

Fondator, coordonator medical și embriolog senior