Infertilitatea de cauză imunologică HLA-C & KIR
HLA-este o moleculă a complexului major de histocompatibilitate (MHC) de clasă I,
Este deosebit de importantă în contextul reproducerii și al interacțiunilor imunologice materno-fetale.
Succesul unei sarcini depinde de toleranța sistemului imun matern la embrion.
HLA-C are origine dublă – maternă și paternă, se găsește pe suprafața trofoblastului și interacționează cu KIR (Killer Immunoglobulin-like Receptor) de pe suprafața NK uterine ajutând la implantarea embrionului, inducând modificări în remodelarea arterelor spiralate și controlul invaziei trofoblastice facilitând implantarea embrionului și placentația corectă.
Cavitatea uterină, la momentul implantării, este populată cu diferite celule cu rol în reglarea răspunsului imun, cum ar fi:
– Limfocite T
– Macrofage
– NK uterine
– Limfocite B
– Celule dendritice
Macrofagele au rol mai mult în toleranța imunologică a embrionului și crearea unui status proinflamator, iar celulele NK uterine au rol în implantarea embrionului.
Sursă foto : IVIRMA – DR . DIANAALECSANDRU
Acest mecanism poate fi influențat prin polimorfismul genelor care codifică HLA, dar și printr-un răspuns imun matern neadecvat. O valoare crescută a complementului prin componenta C4 interacționează cu celulele trofoblaste formând complexe imune* ducând la oprirea embrionului în evoluție. Femeile cu avort spontan recurent prezintă niveluri crescute ale C3 și C4.
*Complexele imune sunt reacții de tip antigen-anticorp, astfel că organismul matern nu mai recunoaște embrionul ca o alogrefă.
Genotipul pentru kir poate să fie aa sau bx (ab sau bb)
Femeile care prezintă genotipul kira au risc mai mare de eșec de implantare, avort, preeclampsie
Riscul este influențat în funcție de expresia genotipului hla-c1 sau hla-c2
Dr. Marilena Băluță
Fondator, coordonator medical și embriolog senior