Oncofertilitate: bolnavii de cancer pot face copii după chimioterapie
Programul ”Newborn- Oncofertilitate” asigură în mod gratuit prelevarea și crioconservarea spermei și ovocitelor timp de 5 ani, în cazul tinerilor diagnosticați cu cancer.
Afecțiunile maligne apar din ce în ce mai des și la persoane tot mai tinere, care nu își doresc în acel moment să devină părinți. Din păcate, odată cu începerea terapiei anticanceroase, a chimioterapiei, șansele de a mai face copii scad spre zero, atrag atenția specialiștii. Tot ei spun că persoanele depistate cu cancer pot lua măsuri pentru a se asigura că vor avea șansa, după terminarea tratamentului, să devină părinți, iar acest lucru se poate face prin crioconservarea spermei și ovocitelor.
Programul ”Newborn- Oncofertilitate” derulat, din păcate, doar în București, asigură în mod gratuit prelevarea și crioconservarea spermei și ovocitelor timp de 5 ani, în cazul tinerilor diagnosticați cu cancer, care vor avea astfel posibilitatea să-și prezerve fertilitatea înainte de începerea tratamentelor oncologice. Proiectul se derulează în perioada noiembrie 2018- 31 octombrie 2020, la Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu”, fiind asigurate fonduri de 200.000 de euro pentru 138 de femei și 175 de bărbați.
Cum funcționează
”Procedura este simplă. Înscrierea se face pe site ASSMB, care dă aprobarea pentru dosar, iar acesta merge mai departe către spital pentru efectuarea procedurilor. Femeile care au sub 35 de ani și nu au copii, sau nu au numărul dorit de copii, înainte de a începe un tratament pentru cancer au posibilitatea de a-și congela ovocitele. Bărbații sub 45 de ani își pot congela sperma înainte de începerea tratamentului. Ar fi bine ca medicii, înainte de a începe chimioterapia, să le explice pacienților ce înseamnă asta și cum le va afecta capacitatea de a mai face copii. Plus ce soluții au”, a atras atenția dr. Marilena Băluță, medic specialist obstetrică-ginecologie și embriolog senior.
Organizatori sunt Primăria Generală a Municipiului București prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, alături de Asociația „Și eu am dreptul să fiu părinte”, în parteneriat cu „Societatea de Endometrioză și Infertilitate Est-Europeană” și Centrul pentru Tineret al Municipiului București.
Pentru mai multe detalii accesați site-ul www.newborn.assmb.ro.
Articol preluat: Oncofertilitate: bolnavii de cancer pot face copii după chimioterapie
Dr. Marilena Băluță
Fondator, coordonator medical și embriolog senior