Title Image

Blog

HerasMed Marilena Baluta articol inveftilitatea se investigheaza in cuplu

Prezervarea fertilităţii, o soluție pentru pacienţii cu cancer

Deși este o temă despre care se discută peste tot în lume, oncofertilitatea este la început de drum în România. Ca domeniu la graniţă între oncologie și reproducere umană asistată, oncofertilitatea are ca obiectiv prezervarea fertilităţii pacienţilor, bărbaţi și femei, care primesc un diagnostic de cancer. Poate fi privită ca o șansă în plus a acestor pacienți, prin prisma faptului că materialul biologic, prelevat embriologic, prin tehnici de reproducere umană asistată, poate să constituie sursa de viaţă și viitor pentru pacienţii oncologici.

La primirea unui diagnostic de cancer întrebările unui pacient sunt legate de supravieţuire, dar și de viitor, mai ales când vorbim de oameni tineri, care ar dori să își întemeieze o familie. Tratamentele oncologice, radioterapice și chimioterapice pot afecta calitatea celulelor cu diviziune rapidă – ovarele şi testiculele – de aceea punem la păstrare aceste celule, prin congelare, să putem să le folosim ulterior în procedee de reproducere umană asistată.

S-a deschis un drum nou pentru oamenii care se pot confrunta cu un diagnostic grav, precum cancerul.
Am pornit de la necesitatea de a informa acești pacienţi că există o șansă de viitor pentru ei și familiile lor. După tratamentele oncologice specifice, infertilitatea poate fi o complicaţie temporară sau permanentă. În polichimioterapia, de pildă, care cuprinde un agent alchilant, infertilitatea este o complicaţie permanentă, în aproximativ 80% din cazuri ducand la amenoreea la femei și azoospermie, in cazul barbatilor.

Conlucrarea cu medicii oncologi și cu specialiști care constituie tumor board-uri în jurul acestor pacienţi este un obiectiv principal în contextul terapeutic pentru acești pacienți. Este foarte important să cunoaștem ce se poate face în prezervării fertilităţii acestor oameni. Să îi consiliem, să informăm înainte de a trimite pacientul către tratamentele oncologice, să îi direcţionăm corect către centrele care fac reproducere umană asistată.
În Spitalul Clinic “Prof. Dr. Panait Sîrbu” există un astfel de proiect, prin care 138 de femei tinere și 175 de bărbați vor beneficia de posibilitatea de a congela material biologic, pentru o șansă la viitor, atunci când vor depăși acest diagnostic.

Printr-un plan personalizat – prezervarea ovocitelor sau embrionilor, congelarea de spermă sau congelarea de țesut ovarian sau țesut testicular – un om tânăr își poate contura un viitor și din această perspectivă. Planul terapeutic pe care medicul specializat în RUA/reproducere umană asistată îl gândește în tandem cu pacientul său, ţinând cont de o serie de criterii-vârstă, tipul de cancer, stadiul în care se află, raportat la statistica medicală – va fi completat și prin această resursă care să îi dea o nouă șansă de viitor.

Articol preluat: Prezervarea fertilităţii, o soluție pentru pacienţii cu cancer