Totul despre biopsia mamară
Autor Silvia Bărbulescu, Medic Specialist în chirurgie generală, chirurgie mamară, chirurgie oncologica, atestat ggl santinela, Ecografie 3D
Ce este biopsia mamară?
O biopsie mamară este un procedeu prin care se extrage o mostră de țesut mamar lezional, ce va fi examinată ulterior la microscop. Pentru o biopsie mamară, țesutul mamar poate fi extras utilizând procedee minim invazive cu ace pentru biopsie (pistol de biopsie) sau în timpul unei intervenții chirurgicale.
De ce este indicată o biopsie a sânilor?
Motivul principal il reprezintă stabilirea unui diagnostic histopatologic de certitudine al unei leziuni mamare. Este adevărat că biopsiile sunt de obicei asociate cu cancerul! În situația în care medicul vă recomandă o biopsie, nu înseamnă neaparat că aveți cancer. Un procedeu bioptic este necesar pentru a verifica sau a ști cu sigurantă dacă leziunile de la nivelul sânului/sânilor sunt cauzate de cancer sau de alte afecțiuni.
Biopsiile mamare se pot face:
*Pentru a verifica o leziune sau o masă care poate fi simțită (este palpabilă) în sân
*Pentru a verifica o leziune suspectă pe o mamografie, cum ar fi depozitele mici de calciu în țesutul mamar (microcalcificări) sau o masă plină de lichid (chist)
*Pentru a evalua problemele mamelonului, cum ar fi scurgerile sanvinolente din mamelon
*Pentru a afla dacă o leziune sau o masă a sânului este de natură canceroasă (malignă) sau nu (benignă)
*Pentru a stabili dacă o regiune sau o zonă suspectă la nivelul sânului este o leziune precanceroasă
Pot exista însă și alte motive pentru care medicul dumneavoastră vă recomandă o biopsie a sânilor!
Tipuri de biopsii mamare
Există mai multe tipuri de proceduri de biopsie mamară. Tipul de biopsie pe care îl veți avea recomandat, va depinde de locația, natura și dimensiunea nodului mamar sau de regiunea suspectă.
Biopsiile se pot face sub anestezie locală sau generală. În anestezia locală, medicamentul este injectat pentru a vă amorți o regiune a sânului. Veți fi trează, dar nu veți simți durere. Pentru anestezie generală, vi se vor oferi medicamente care să vă adoarmă profund în timpul biopsiei.
Tipurile de biopsii mamare includ:
- Biopsie aspirativă cu ac subțire (FNA)
Un ac subțire este plasat în nodul sau în zona de interes, cel mai frecvent cu ghidaj ecografic. Se extrage o mică mostră de lichid sau țesut. Nu este necesară tăierea (incizia). Se poate face o biopsie FNA pentru a vedea dacă zona este un sac plin cu lichid (chist) sau un nodul solid. Materialul recoltat se examinează la microscop (examen citologic pe lamă sau din specimenul prelevat).
- Biopsia cu ac gros sau cu pistol de biopsie. (Tru-Cut biopsy)
Folosind un pistol de biopsie cu ac gros, ghidat în nodulul sau regiunea suspectă, se extrag cilindrii mici de țesut. Aceștia pot fi examinați complet în laboratorul de anatomie patologică, oferind date importante despre biologia materialului prelevat. Uneori, la introducerea pistolului de biopsie prin piele, se pot efectua incizii mici de 3-5 mm.
- Biopsie deschisă (chirurgicală).
Se face printr-o incizie la nivelul sânului, de obicei cu anestezie generală asociată sau nu cu o anestezie locală. Chirurgul excizează parțial sau total leziunea suspectă. În unele cazuri, nodul poate fi mic, profund și greu de reperat intraoperator. În aceste situații se efectuează un reperaj preoperator cu fir metalic. Acesta este montat cu ghidaj imagistic (ecografic sau raze X) în regiunea țintă. Excizia bioptică a leziunii se efectuează urmând traseul firului metalic, cu posibilitatea de a controla imagistic piesa excizată intraoperator.
Instrumente și metode speciale care pot fi utilizate pentru a ghida acele și pentru a ajuta la procedurile de biopsie, minim invazive includ:
- Biopsie stereotactică.
Cu această metodă se realizează o imagine 3D a sânului folosind un computer și rezultatele mamografiei. Imaginea 3D ghidează apoi acul de biopsie către locul exact al nodului de sân sau al regiunii suspecte.
- Biopsie cu vacuum.
Este o metodă de top de prelevare a țesutului mamar. Printr-o incizie minimă se introduce o sondă ghidată prin RMN, raze X sau ultrasunete către zona țintă. Țesutul mamar este tras/aspirat ușor în sondă. Mai multe probe de țesut pot fi prelevate simultan.
- Biopsie ghidată cu ultrasunete.
Această metodă, cea mai la îndemână, ajută la ghidarea acului către locul exact de biopsie.
Care sunt riscurile unei biopsii mamare?
Toate procedurile pot prezenta un anumit risc. Unele posibile complicații ale biopsiei mamare, includ:
Vânătăi și dureri ușoare la locul biopsiei
Sângerări de la locul biopsiei
Infecție lângă locul biopsiei
Dacă biopsia se face folosind o radiografie, cantitatea de radiație utilizată este mică. Riscul de expunere la radiații este foarte mic.
Asigurați-vă că discutați orice îngrijorare cu medicul dumneavoastră, înainte de a face biopsia.
Cum mă pregătesc pentru o biopsie a sânilor?
- Medicul vă va explica procedura. Puneți orice întrebare aveți despre procedură.
- Vi se va solicita să semnați un formular de consimțământ pentru efectuarea procedurii. Citiți formularul cu atenție și puneți întrebări dacă ceva nu este clar.
- În general, daca optați pentru un procedeu minim invaziv de biopsie cu anestezie locală, nu este nevoie de o pregătire specială. Dar dacă vi se vor administra medicamente care să vă adoarmă profund (anestezie generală), atunci nu trebuie să mâncați sau să beți nimic (rapid) pentru o perioadă de timp înainte de operație.
- Chirurgul dumneavoastră vă va oferi instrucțiuni specifice.
- Nu utilizați loțiune, cremă, pudră, deodorant sau parfum pe braț, sub braț sau pe sân în ziua procedurii.
- Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți gravidă sau credeți că ați putea fi gravidă.
- Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți sensibilă sau alergică la orice medicament, mai ales medicamente pentru anestezie (locale și generale).
- Spuneți medicului dumneavoastră despre toate medicamentele pe care le luați. Aceasta include atât medicamentele eliberate fără rețetă, cât și medicamentele eliberate pe bază de rețetă. Specificați dacă luați tratament anticoagulant sau aspirină. Este posibil să fie necesar să încetați să luați aceste medicamente înainte de biopsie.
- Dacă vi se va administra un sedativ sau anestezie generală, este bine să cereți unui apropiat să vă conducă acasă după aceea. Nu veți putea conduce masina în situația aceasta.
Ce se întâmplă în timpul unei biopsii mamare?
O biopsie mamară se poate face în ambulatoriu, ceea ce înseamnă că mergeți acasă în aceeași zi. Sau se poate face cu spitalizare. Unele tipuri de biopsii necesită doar anestezie locală. Pentru alte tipuri, este necesară anestezie generală. Procedurile pot varia în funcție de recomandarea medicului și opțiunea dumneavoastră.
În general, o biopsie a sânului cu ac urmează acest proces:
Vi se va cere să scoateți orice îmbrăcăminte de la talie în sus.
Vă veți întinde, în general într-o poziție cât mai confortabilă până la începerea procedurii propriu-zise. Pielea de pe locul biopsiei va fi curățată cu o soluție sterilă.
Când se folosește un anestezic local, este posibil să simțiți o scurtă senzație usturătoare. În cele mai multe cazuri, este posibil să nu doară deloc anestezia locală. Biopsia nu va începe până când zona nu este amorțită. Când se utilizează ultrasunete, sonda va fi plasată pe sânul dumneavoastră pentru a repera zona țintă.
Va trebui să stați nemișcată în timpul procedurii. Dar nu va trebui să vă țineți respirația.
Este posibil să simțiți o mică presiune atunci când medicul introduce pistolul și manipulează acul.
La finalul procedurii, o minimă sîngerare, necesită o presiune din partea asistentului pe locul biopsiei. Presiunea se va aplica până când sângerarea se va opri.
Nu este necesară sutură chirurgicală.
Se va aplica un bandaj steril sau pansament.
Țesuturile vor fi trimise la laborator pentru examinare.
Ce se întâmplă după o biopsie a sânilor?
Cât durează recuperarea va depinde de tipul de biopsie pe care l-ați avut și de tipul de anestezie utilizat Dacă ați avut anestezie generală, veți fi dusă în salon, unde veți fi urmărită cu atenție. Dacă biopsia a fost făcută în ambulatoriu, ar trebui ca o altă persoană să vă conducă acasă. Dacă ați avut anestezie locală, veți putea merge acasă și neînsoțit.
Ce să faceți acasă?
Este bine să respectați recomandările medicului privind toaletizarea zonei de biopsiei, astfel încât aceasta să rămână curată și uscată.
Locul biopsiei poate fi sensibil câteva zile după procedura. Luați un analgezic conform recomandărilor medicului dumneavoastră. Aspirina sau alte medicamente pentru durere vă pot crește șansele de sângerare. Asigurați-vă că luați numai medicamentele recomandate. Purtarea unei bustiere poate fi necesară.
Puteți reveni la dieta dumneavoastră normală, cu excepția cazului în care medicul vă sfătuiește diferit. Este posibil să vi se spună să evitați activitatea fizică intensă pentru câteva zile.
Adresati-va medicului curant dacă aveți oricare dintre următoarele: Febra sau frisoane, roșeață, umflături, sângerări de la locul biopsie, apariția sau creșterea durerii în jurul locului biopsiei. Este posibil să fie nevoie de măsuri suplimentare de tratament, pentru ameliorarea simptomatologiei.
Rezultatul complet al biopsiei poate dura câteva zile. Rezultatul biopsiei se discută cu medicul curant.
Pentru leziunile definite ca benigne ( non-canceroase) o biopsie poate evita sau temporiza o intervenție chirurgicală.
Pentru leziunile definite ca precanceroase, atitudinea terapeutică și de screening se va adapta la acest risc crescut de apariție a cancerului mamar.
Pentru leziunile de tip malign (cancer): stabilirea nivelului de agresivitate și mai ales a tipului biologic vor orienta către cel mai bun tratament, cu cele mai bune rezultate de vindecare în prima secvență terapeutică. (chirurgie sau tratament neoadjuvant).
Nu vă fie teamă- O biopsie nu răspândește!
O biopsie mamară ideală se obține printr-un mijloc cât mai puțin invaziv (puncție-biopsie), folosind un ghidaj imagistic.
Este indispensabilă ori de câte ori există suspiciunea unei leziuni incerte.
Este singurul mijloc prin care se poate obține un diagnostic de certitudine.
Dr. Marilena Băluță
Fondator, coordonator medical și embriolog senior